Varien Logo

Mobil Uygulama Geliştirme Kontrol Listesi: Dikkat Etmeniz Gerekenler

Mobil Uygulama Geliştirme Kontrol Listesi: Dikkat Etmeniz Gerekenler

İçindekiler

Giriş

İnternet kullanımının artması cep telefonu kullanımını da artırdı. Cep telefonları hayatımızı kolaylaştıran kullanışlı cihazlar haline geldi. Bu cep telefonunda eğlenceden oyundan sosyal medyaya, bankacılıktan eğitime, sağlıktan farklı amaçlarla kullanılan çeşitli uygulamalar yer alıyor. İnternet dünyasında zaten milyonlarca uygulama mevcut olduğundan başarılı bir uygulama geliştirmek kolay bir iş değil. Bu belge, bu görevi kolaylaştırmak için bir mobil uygulama geliştirmeden önce dikkate alınması gereken önemli kontrol listelerini içerir.

Mobil Uygulama Geliştirme Kontrol Listesi

Mobil uygulama geliştirme üç aşamaya ayrılabilir: planlama, geliştirme ve yürütme.

Planlama aşaması

  1. Uygulamanın Amacını Tanımlayın

    Uygulama geliştirmenin ilk ve en önemli adımı, uygulamanın amacının net bir resmine sahip olmaktır. Bu, uygulamada benzersiz özellikler oluşturmaya yardımcı olur. Bu adım, benzer hedefe sahip başka bir uygulamanın zaten mevcut olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Benzer uygulamalar olsa bile kullanıcıları çekecek özel bir özelliğinizin olması gerekir. Aksi takdirde benzer bir uygulama oluşturmak kaynak israfı olacaktır. Piyasada bu tür bir uygulamaya ihtiyaç olması gerektiğini de dikkate almak önemlidir.

  2. Hedef Kitlenin Niyetini Bulun

    Bir sonraki adım kullanıcıların amacını bulmaktır. Hedef kitleyi dikkate almak kaçınılmazdır. Bir mobil uygulama, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamadığı takdirde tamamen başarısız olacaktır. Bir uygulama geliştirmeden önce hedef kitlenin analiz edilmesi gerekir ve bu, hedef kitleye anket yapılarak yapılabilir. Anket sırasında yaş, cinsiyet, kullanıcının beklentisi, ilgi alanı vb. çeşitli parametreler analiz edilebilir. Bu, uygulamanın amacının kullanıcıların gereksinimleriyle örtüşmesini sağlar. Ayrıca rakiplerin önünde yer almak için uygulamaya ek özellikler eklenmesine de yardımcı olur.

  3. Tahmini Bütçe ve Zaman Çizelgesi

    Uygulama geliştirmenin maliyeti, uygulamaların karmaşıklığına bağlı olarak farklılık gösterir. Özelliklerine göre basit, orta ve büyük olarak ayrılabilirler. Özellik sayısı arttıkça maliyet de artacaktır. Bu nedenle, gelecekteki kararların alınabileceği uygulamanın bütçesini tahmin etmek önemlidir. Kısıtlı bir bütçe durumunda, temel işlevlere odaklanmak ve gelecekte diğer ek işlevleri dahil etmek akıllıca bir hareket olacaktır.

    Bir diğer önemli husus ise süre sınırının belirlenmesidir. Zaman çizelgesi, ne gelişimi etkileyen işi durduracak kadar uzun olmalı, ne de geliştirme ekibine işin kalitesi ve geliştirme maliyetini arttırması konusunda baskı yapacak kadar kısa olmalıdır. Zaman sınırı, uygulama geliştirme maliyetiyle doğru orantılıdır.

  4. Uygulama Oluşturma Teknolojisi

    Uygulamanın tüm özellikleri tamamlanmışsa, amaçlanan uygulamayı geliştirmek için gerekli teknolojilere karar vermenin zamanı gelmiştir. Hedeflenen platform, cihaz entegrasyonu, teknoloji yığını, depolama tesisi vb. gibi çeşitli kriterleri içerir. Uygulama, tasarlandıkları platformlara bağlı olarak hibrit veya yerel olabilir. Yerel uygulamalar yalnızca bir işletim sistemi (Android veya IOS) için tasarlanırken, hibrit uygulamalar her ikisi için de (Android, IOS) tasarlanmıştır. Yerel uygulama ekonomik olarak uygun görünse de, uygulamanın gelecekte başka bir platforma genişletilmesi Hibrit uygulamanın iki katı maliyete mal olacaktır. Ayrıca hibrit uygulamaların daha fazla kullanıcıya ulaşma avantajı da bulunuyor. Uygulamada kullanılacak teknolojilere son şeklini vermeden önce dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.

    • Uygulama, işletim sistemine bağlı olarak Yerel veya Hibrit olabilir.
    • Uygulamanın kullanılacağı cihazlarla uygulama entegrasyonu.
    • Uygulama veri depolaması kullanıcı detaylarını içereceğinden oldukça önemlidir. Bu nedenle, uygulamanın depolama olanağını (geleneksel veya bulut altyapısı) dikkatlice düşünün.
    • Uygulamanın tasarlanması gereken uygun teknoloji yığınını seçin. İhtiyaçlara, mevcut bütçeye ve uygulama uyumluluğuna dayanmaktadır. Örnek: MEAN yığını, LAMP yığını, Ruby on Rails yığını, Sunucusuz yığın vb.

Geliştirme aşaması

  1. Kullanıcı Arayüzü (UI)

    Sonuçta uygulamadaki kullanıcı arayüzü insanların daha çok ilgisini çekiyor. Uygulamanın başarısı için akıcı bir kullanıcı arayüzüne sahip olmak zorunludur. Kullanıcı arayüzü aşağıdaki gibi birkaç husus dikkate alınarak tasarlanabilir:

    • Uygulamanın yönü (portre veya manzara).
    • Farklı yönler arasında kolay geçiş.
    • Uygulama için bir tel kafes tasarımı.
  2. Uygulama Prototipi

    Ön koşulların tamamlanmasının ardından geliştirme aşamasına geçilir. Bu aşamada ilk aşama amaçlanan uygulamaya yönelik bir prototip oluşturmaktır. Uygulama geliştirme ekibi tarafından yukarıda tartışılan amaç, bütçe, zaman, teknoloji ve Kullanıcı Arayüzü (UI) gibi kriterlere göre tasarlanmıştır. Prototip, uygulamanın nasıl çalışacağını göstermek için oluşturulmuştur. Daha iyi görseller sağlayan birincil eskiz veya gelişmiş tel çerçeve aracılığıyla yapılabilir.

  3. Tasarım Aşaması

    Bir sonraki adım uygulamanın tasarım çalışmalarına başlamaktır. Tasarım aşamasında markalaşma, tasarım, kullanılabilirlik ve işlevi içeren UI/UX tasarım süreci kullanılır. Bu aşama, bir fikirden gerçek bir ürüne geçiştir. Uygulama amaca uygun tasarlanmalıdır. Uygulamanın konseptinin yanı sıra tasarımı da daha fazla kişinin uygulamayı kullanmasını teşvik ediyor. Sorunsuz bir arayüze sahip olmayan uygulamalar kullanıcılar tarafından hemen reddedilmektedir. Bu nedenle uygulamanın tasarımı basit ve kullanıcı dostu olmalı ancak aynı zamanda amaçlanan işi de yapmalıdır. UI/UX tasarımı, gezinme düzeni, düğmeler, metinler, simgeler, renkler vb. gibi görsel unsurları içerir. Tasarım, her uygulama platformuna (Android ve IOS) göre değişir.

  4. Uygulamanın Geliştirilmesi

    Uygulama geliştirmenin en önemli kısmının gerçekleştiği aşamadır. Bu nedenle, bir uygulama oluşturmanın ağırlığı yüksektir. Uygulamanın ön uç ve arka uç programlarının yer aldığı uygulamaya yönelik kodlamayı içerir. Uygulama tasarımı, daha iyi uygulama çıktısı için çevik metodolojiye dayalı olabilir. Uygulama, veri akışını yönetecek şekilde tasarlanmalıdır. Kodlama en zor iş olduğundan, şirket içi bir uygulama mı geliştireceğinize yoksa işi yapması için bir mobil uygulama geliştirme şirketiyle mi anlaşacağınıza karar vermenin tam zamanı. Uygulamanın kodlamasında Android NDK, JAVA, Swift, React Native, Iconic vb. gibi çeşitli teknolojiler kullanılıyor.

  5. Güvenlik Özellikleri Ekleme

    Tasarımda güvenlik özelliklerinin bulunması, uygulamanın geliştirme aşaması kadar önemlidir. İlk aşamada güvenliğe yatırım yapmak bütçe açısından bir yük olarak görülebilir. Uzun vadede uygulamada güvenlik eksikliği ciddi siber tehditlere yol açacaktır. Birçok bilgisayar korsanı, kullanıcı verilerini çalmak için mobil uygulamalardaki güvenlik açıklarından yararlanmayı bekliyor. Kullanıcılar arasında yeniden kazanılması çok zor olan itibar ve güven kaybına neden olacaktır. Bu nedenle veri ihlali olasılığını önlemek için gerekli güvenlik protokolleri ve uygulamaları hayata geçirilmelidir.

  6. Test yapmak

    Herhangi bir uygulamanın gerçek kullanıcılar için başlatılmadan önce kapsamlı testlerden geçmesi gerekir. Bu test aşaması, uygulamanın işlevsel kusurlarının ve tasarım hatalarının gerçek zamanlı olarak belirlenmesine yardımcı olur. Sorunsuz bir deneyim için Kullanıcı Arayüzünün çalışmasını takip etmek amacıyla testler laboratuvarda kapalı bir ortamda veya şirket içinde açık bir ortamda gerçekleştirilebilir. Ayrıca uygulamanın güvenliğini kontrol etmek için sahte siber tehditlerle yapılan testleri de içerir. API (Uygulama Programlama Arayüzü) test uygulaması ve araçları, uygulamanın işlevselliğini, güvenilirliğini, performansını ve güvenliğini test edebilir.

Yürütme Aşaması

  1. Sağlam Bir Pazarlama Planı Tasarlayın

    Uygulama geliştirmenin en önemli kısmı açık bir pazarlama stratejisidir. Pazarlama, şirketlerin uygulamadan para kazanabilmesi sırasında kullanıcıların uygulamadan nasıl haberdar olacağıdır. Bir uygulamayı uygun pazarlama olmadan dağıtmak uygulamada başarısız olur. Uygulamayı popülerleştirmek ve ondan kazanç sağlamak için aşağıdaki adımlar atılabilir,

    • Uygulamanın sosyal medya platformları aracılığıyla reklamını yapmak, daha fazla hedef kullanıcıya ulaşmanıza yardımcı olabilir.
    • Mümkünse sosyal medya platformları uygulamaya entegre edilebilir, bu da bir uygulamanın çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşılmasına yol açar.
    • Uygulama içi satın alma, uygulamadan para kazanmak için dahil edilebilir; bu da müşterileri, uygulamadaki ek özellikleri kullanmak için ödeme yapmaya teşvik eder. Diğer seçenekler, uygulamanın amacına bağlı olarak abonelik hizmetleri, uygulama içi reklam, ücretli indirme vb. içerebilir.
  2. Dağıtım ve Bakım

    Uygulamanın gerçek zamanlı kullanıcı deneyimine yönelik hazırlandığı aşamadır. Uygulamalar tek bir platformda veya Android ve IOS gibi her iki platformda da dağıtılabilir. Uygulamanın dağıtımı tek seferlik bir işlem değildir. Dağıtımdan sonra bile düzenli uygulama testi yapılmasını ve herhangi bir çökme veya güvenlik durumunda uygulamanın değiştirilmesini gerektirir. Cihazların işletim sistemiyle daha iyi uyumluluk sağlaması için uygulamanın düzenli olarak güncellenmesi de önemlidir.

Çözüm

Uygulamanın oluşturulması, cep telefonunda herhangi bir kusurun önlenmesi için uygun planlama ve yürütme gerektirir. Bu, mükemmel uygulama geliştirme kontrol listesi kullanılarak kolayca yapılabilir. İyi bir mobil uygulama geliştirme kontrol listesine sahip olmak, kullanıcılar için daha iyi bir uygulama oluşturmaya yardımcı olur. Yalnızca geliştirmede değil, aynı zamanda uygulamanın yayınlanmasında ve sürdürülmesinde de faydalıdır.

 

Sizin İçin En İyi Çözümler

Yeni iş fikirlerinizi ve projelerinizi hayata geçirirken, gerektiğinde yol göstererek, gerektiğinde iş planınıza katkıda bulunarak ihtiyaç duyduğunuz anda yanınızda olacağız.

Mobil Uygulamalar

Apache Cordova ve React Native ile Apple iOS ve Google Android için cross-platform çözümler.

Çözümlerimiz
  • Apple iOS Uygulamalar
  • Google Android Uygulamalar
  • Cross-Platform Uygulamalar

Web Yazılım ve Tasarım

Hazır veya butik web yazılım çözümlerimiz ile projenizi olmadığı kadar güçlendiriyoruz.

Çözümlerimiz
  • Butik Web Yazılımları
  • Web Tasarım ve Geliştirme
  • Sektörel CRM Yazılımları

Web Sunucuları

Uzmanlığımız ile projelerinizin en güvenli ve performanslı bir şekilde canlı kalmasını sağlıyoruz.

Çözümlerimiz
  • Web Sunucuları Barındırma
  • Alan Adı Tahsis ve Yönetimi
  • Linux Sunucu Yönetimi
WhatsApp'tan Yazın

WhatsApp'tan Canlı olarak görüşebileceğiniz hattımıza 7 gün / 24 saat hızlıca yazabilirsiniz

Konuşma Başlat
Bizi Arayın

Konuşmayı sevenlerdenseniz
0 (850) 532 86 48 numarasını arayabilirsiniz.

Arama Başlat

Bize Hemen Yazın ...

Tüm sorularınızı en hızlı zamanda ve doğru olarak yanıtlayalım.

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. ' Kabul Ediyorum ' seçeneğine tıklamanız halinde çerez kullanımını kabul etmiş sayılacaksınız.