Varien Logo
En Yaygın 8 Yazılım Geliştirme Metodolojisi

Bir uygulamanın geliştirilmesi çoğu zaman çeşitli becerilere sahip bir ekibin koordineli çabalarını gerektirir. Stratejik yönetim olmadan bu karmaşıklık hızla kaosa dönüşebilir.

Yazılım geliştirme metodolojileri, ekiplerin projeleri verimli bir şekilde tamamlamasına olanak tanıyan yapılandırılmış bir yaklaşım sağlar. İyi seçilmiş bir metodoloji üretkenliği artırabilir, ekip çalışmasını ve işbirliğini geliştirebilir ve ürünlerin sürekli iyileştirilmesini kolaylaştırabilir.

Agile gibi yazılım geliştirme metodolojileri esnekliği ve uyarlanabilirliği kolaylaştırarak ekiplerin değişen proje gereksinimlerine ve geri bildirimlere uyum sağlamasına olanak tanır. Sonuç olarak, özellikle hedef ve hedeflerin hayata geçme tarihinden önce değişmesi muhtemelse, müşterilere daha tatmin edici ürünler sunabilirler.

Diğer popüler yazılım geliştirme metodolojileri arasında Şelale, Kanban, Scrum, DevOps, Hızlı uygulama geliştirme (RAD), Yalın, Özellik odaklı geliştirme (FDD) ve Extreme programlama yer alır. Kuruluşlar bu yaklaşımları dağıtılmış iş gücünü, hibrit ekipleri ve bağımsız profesyonelleri desteklemek gibi birçok bağlamda kullanabilir.

Bu metodolojilerden biri bir sonraki yazılım geliştirme projeniz için mükemmel yapıyı sağlayabilir mi? Öğrenmek için okumaya devam edin.

1. Şelale

Tartışacağımız en geleneksel proje yönetimi metodolojisi olan Şelale yaklaşımı, ardışık olarak yürütülen bir dizi aşamadan oluşur. Kavramsallaştırmadan inşaata, uygulamaya ve bakıma kadar her aşama bir sonraki aşamaya (yaklaşımın adı da buradan gelmektedir) doğru akar.

Süreç düzenli ilerlemeyle tanımlanır. Bir aşama tamamlandığında, revizyon için tekrar iki katına çıkmak genellikle önerilmez. Eleştirmenler bu yaklaşımı katı ve kullanışsız bulurken, bazı ekipler belirli bir gidişatın netliğini ve tutarlılığını seviyor.

Gerçekten de Şelale yöntemi, birçok pivot ve potansiyel tuzak içeren çabalardan ziyade, açık ve değişmez gereksinimleri olan basit projelere uygundur.

Şelalenin Faydaları

  • Detaylı planlama. Şelale planlamaya büyük önem veriyor. Herhangi bir yazılım projesine başlamadan önce ekipler hedeflerini, maliyet tahminlerini, zaman çizelgelerini ve kaynaklarını belirlemelidir. Ekip üyelerinin rollerini ve sorumluluklarını da bilmeleri gerekir. Bu düzeydeki netlik, projelerin başarıyla tamamlanmasına katkıda bulunur.
  • Kademeli uygulama fırsatları. Ekibiniz aynı anda birden fazla projeyi yürütüyorsa Şelale yaklaşımı, farklı ekip üyelerinin gelişimin çeşitli aşamalarında ayrı projelere odaklanmasına olanak tanıyabilir. -
  • Tüm paydaşlar için basitlik. Şelale yaklaşımı nispeten basit olduğundan ekip üyeleri, yöneticiler ve müşteriler bunu kolayca anlayabilir ve iş akışlarına ekleyebilirler. Bir projenin nerede durduğunu bilmek için kapsamlı bir geliştirme deneyimine ihtiyacınız yok.

2. Çevik

Çevik, tekil bir yazılım geliştirme metodolojisinden ziyade bir zihniyet olarak en iyi şekilde anlaşılabilir. Aslında tartışacağımız diğer metodolojilerin çoğu, Şelale modelinin açıkça reddedilmesi olarak geliştirilen Çevik felsefeden ilham alıyor veya bunlardan ilham alıyor.

Temel olarak Çevik çerçeve, lansman için dikkatli bir tarama yerine yinelemeli iyileştirmeye öncelik verir. Başlangıçtaki amaç, asgari düzeyde uygulanabilir bir ürün oluşturmak ve onu, son kullanıcıların ihtiyaçları ve tercihleri hakkında gelişen bilgiler ışığında sürekli olarak geliştirmektir.

Çevik metodolojide, yazılım geliştirme ekipleri genellikle bir sorunu veya önceliği tanımlar, bir çözüme ulaşmak için zamana bağlı bir "sprint" içinde birlikte çalışır ve ardından bir sonraki zorluğa geçer.

Çevikliğin Faydaları

  • Değişime duyarlılık. Çevik geliştirme yöntemi, ekiplerin yeni önceliklere hızlı bir şekilde yanıt vermesine ve uyum sağlamasına ve müşteri geri bildirimlerini entegre etmesine olanak tanır.
  • Kaliteyi artırır. Çevik yazılım geliştirme, ekiplerin özellikleri adım adım ilerletmesine ve öğrenmek ve değişiklik yapmak için müşteri geri bildirimlerini kullanmasına olanak tanıyan yinelemeli bir yaklaşımdır. Ayrıca her özellik, üretime aktarılmadan önce titizlikle test edilir; bu da ekiplerin sürekli olarak kaliteli yazılım sunmasına olanak tanır.
  • Süreç verimliliği engellemez. Geliştiriciler sorunlara dişlerini sokmayı severler, ancak katı süreç gereklilikleri bunu yapmalarını engelleyebilir. Çevik yöntem, bürokrasiyi uzak tutmak ve ekibinizin en iyi yaptığı şeyi yapmasına olanak sağlamak için tasarlanmıştır.

3. Scrum

Scrum çerçevesinde ekipler bir yazılım projesini tamamlanması gereken belirli iş parçalarına ayırır. Bu hedeflere daha sonra, ekip üyelerinin dikkatlerini eldeki spesifik zorluğa adadıkları, zaman sınırlı (genellikle iki ila dört hafta) sprintlerde gerçekleştirilir.

Bu sprintlerden sonra ekip ve kilit paydaşlar ilerlemeyi gözden geçirerek gerekli iyileştirmeleri ve önemli öğrenmeleri not eder. Scrum takımı daha sonra doğrudan sonuncusuyla ilgili olabilecek veya olmayabilecek başka bir sprint'e geçer.

Scrum yaklaşımı disiplin gerektirir çünkü takımınızı belirli bir sprint üzerinde tek başına odaklanmaya teşvik eder. Bazı profesyoneller, dikkatin dağılmamasını sağlayan bu özgürlüğü seviyor; diğerleri öncelikler arasında geçiş yapma yeteneğini tercih ediyor. Scrum'ı doğru kullanırsanız geliştirme sürecinizi geliştirebilirsiniz.

Scrum'ın Faydaları

  • Kesintisiz ilgi. Scrum yaklaşımı, ekibinizin çabalarını belirli sürelere odaklayarak geliştiricileri zamanlarıyla ilgili çevresel taleplerden kurtarır.
  • İşbirlikçi dostluk . Scrum takımları sürekli olarak ortak önceliklere odaklanır. Buna göre, ortak hedeflerin peşinde koşarken birbirlerine yardım ederler ve birbirlerine güvenirler. -
  • Sık geri bildirim. Her sprint yapıcı bir incelemeyle sonuçlandığı için Scrum takımları sürekli olarak paydaşların ihtiyaçlarına uyum sağlar. Gereksinimlerde değişiklik veya yanlış iletişim meydana gelirse, tutarsızlıkları hızla keşfedeceksiniz.

4. Ekstrem Programlama

Yine Çevik yaklaşımı temel alan Ekstrem Programlama, belirli zaman sınırlı döngülerde yinelemeli gelişimi vurgular. Ancak Scrum çerçevesinin aksine Extreme Programming, kodun yazılma ve gözden geçirilme şekline kadar yazılım geliştirme uygulamaları için daha spesifik tavsiyeler gerektirir.

Extreme Programming'in ruhu ve adı, bu metodolojinin yaygın olarak kabul edilen değerlerin "ekstrem" düzeyde uygulanmasına yaptığı vurguyu yansıtmaktadır. Ekstrem Programlama, kurallarına inanan programcılar için sağlam geliştirme ilkelerinin tanrılaştırılması gibi görünebilir.

Örneğin, sık kod incelemelerinin hataların etkisini sınırladığı fikrine dayanarak Extreme Programming, hataları meydana geldikçe yakalamak için ekiplerin çiftler halinde kodlama yapmasını önerir. Benzer şekilde, sık sık yapılan testlerin kodun müşteri gereksinimleriyle uyumlu olmasını sağladığı fikrine dayanarak Extreme Programming, geliştiricilerden bunları yerine getirmek için kodu yazmadan önce testler tasarlamalarını ister.

Süreç çok yönlü ve son derece incelikli olduğundan, bu metodolojiyi seçmeden önce bol miktarda araştırma yapmayı düşünmelisiniz.

Ekstrem Programlamanın Faydaları

  • Kapsamlı yönergeler. Tartıştığımız tüm metodolojiler süreç öğelerini önerir, ancak Ekstrem Programlama aynı zamanda programlamanın nasıl gerçekleşmesi gerektiğine dair ayrıntılı rehberlik de sağlar. Bazı takımlar için bu düzeyde bir özgüllük yapıcıdır.
  • Sürekli iyileştirmeye vurgu. Extreme Programming'in temel ilkesi, kodu düzenli olarak güncelleme konusundaki kararlılığıdır. Sürekli olarak meydana gelen küçük iyileştirmeler sayesinde herkes en son sürümden çalışabilir ve ekip, devam eden ilerlemeden cesaret alabilir.‍
  • Ekip katılımının arttırılması. Bazı metodolojilerin aksine, Extreme Programming'in diğer ekip üyeleriyle işbirliği yapmaya ve geri bildirimi kolaylaştırmaya yönelik net talimatları vardır. Yazılım geliştirme sürecinin bu unsurları, işin teknik yönleri kadar önemli olabilir.

5. Yalın

Çevik geliştirme modelinin bir diğer ürünü olan Yalın metodoloji, yazılım geliştirme sürecinin tüm aşamalarında israfın azaltılmasını amaçlamaktadır. Yaygın israf kaynakları arasında gereksiz özellikler ve şişirilmiş kodlar, yanlış iletişimler ve tekrarlanan çalışmalar, belirsiz bir şekilde ifade edilen gereksinimler ve sonraki ilerlemeyi baltalayan kalite sorunları yer alır.

Bu ortak zorluklarla mücadele etmek için Yalın ekipler sıklıkla, eşleştirilmiş programlama ve test odaklı geliştirme de dahil olmak üzere Ekstrem Programlamada bulunan aynı tekniklerden bazılarını kullanır. Aynı zamanda sürekli iyileştirmeyi ve uygulanabilir bir ürünün hızlı teslimatını da vurgular.

Ancak Yalın, proje ilerledikçe ekibin seçeneklerini açık tutmak için önemli kararları ertelemek gibi kendi kavramlarını da içerir. Bir diğer önemli bileşen geliştiricilerin özerkliğine saygıdır. Yalın liderler, ekiplerini yukarıdan aşağıya direktifleri takip etmeye zorlamak yerine geliştiricilerin kendi çözümlerini yaratmalarına izin verir.

Yalın Faydaları

  • Verimliliğe vurgu. Yalın geliştirme metodolojisi herkesin dikkatini temel süreçleri kolaylaştırmaya çevirir. Bir geliştirme ekibi içinde bu değerler güçlü bir hızlandırıcı olabilir.
  • Esneklik ileriye doğru gidiyor. Yalın ekipler başlangıçta projelerine ilişkin sağlam bir vizyona bağlı kalmazlar. Bunun yerine, bir karar verilmesi gerekene kadar alternatifleri masada tutuyorlar. Gelişen veya belirsiz bağlamlarda bu uyarlanabilirlik, hem ekip üyeleri hem de paydaşlar için değerlidir.‍
  • Takımınıza saygı gösterin. Geliştiriciler başkalarının talimatlarını uygulamaktan daha fazlasını yapabilirler. Yalın, onların içgörülerini kritik olarak görür ve sorunları bağımsız olarak çözmelerine olanak sağlar.

6. Kanban

Kanban, yazılım geliştirme görevlerini organize etmek ve yürütmek için bir sistemdir. Bağımsız olarak veya daha önce tartıştığımız metodolojilerle birlikte kullanılabilir. Kanban, ortaya çıkan darboğazları görsel olarak tanımlamanın ve çözmenin bir yoludur. Başlangıçta otomotiv üretiminde kullanılan bir iş akışı yönetim sisteminden uyarlanmıştır.

Bu yaklaşımın en önemli unsuru, belirli bir hedefin yaşam döngüsündeki "kodlama", "kod incelemesi" ve "kod revizyonları" gibi farklı aşamaları ifade eden sütunlardan oluşan Kanban panosudur.

Ekip üyeleri bir aşamayı tamamladıkça hedefi bir sonraki sütuna taşırlar. Bu görselleştirme, iş akışındaki duraklamaları vurgular ve ayarlamaları kolaylaştırır. Aslında, belirli sayıda hedef bir sütunda sıkışıp kaldığında, ekibin sorunu çözmek için birikmiş yığını "toplaması" gerekir.

Kanban'ın Faydaları

  • İlerleme için ortak referans noktaları. İster fiziksel ister dijital olsun Kanban panosu, ekibin çabaları konusunda herkesin aynı fikirde olmasını sağlar.
  • Adil atamalar. Takımın iş yükü eşit olmayan bir şekilde dağılmışsa Kanban yönetim kurulu bu konuyu fazlasıyla açıklığa kavuşturacaktır. Mevcut ekip üyeleri daha sonra aşırı yük altındaki ekip üyelerine yardımcı olmak için iş önceliklerini değiştirebilirler.‍
  • Görsel işlemciler tarafından erişilebilir. Birçok programcı ve diğer yaratıcılar görsel odaklı düşünürlerdir. Kanban panosu, onların ihtiyaçlarını, veri ağırlıklı bir e-tablonun veya sözlü güncellemelerin sağlayamayacağı şekillerde karşılıyor.

7. DevOps

DevOps, işbirliğini, iletişimi ve otomasyonu teşvik eden bir yazılım metodolojisidir. Yazılım geliştirme yaşam döngüsü (SDLC) boyunca yakın işbirliği içinde çalışan geliştirme ve operasyon ekiplerini bir araya getirerek siloların yıkılmasına yardımcı olur.

DevOps metodolojisi ekipleri, bir uygulamanın bir API aracılığıyla birbirleriyle iletişim kuran daha küçük ve bağımsız modüllere bölündüğü mikro hizmet mimarisini benimsemeye teşvik eder. Bu mikro hizmet tasarım yaklaşımı, daha küçük ekipler uygulamanın tamamı yerine belirli bağımsız hizmetler oluşturmaya odaklanabildiğinden daha hızlı ürün güncellemelerini kolaylaştırır.

Sürekli entegrasyon (CI) ve sürekli teslimat (CD), temel DevOps uygulamalarıdır. Sürekli entegrasyonla, geliştirme ekiplerinin kod değişikliklerini merkezi bir depoya göndermesi gerekir; bu, diğer ekip üyelerinin gelen değişiklikleri incelemesini, hataları gidermesini ve genel yazılım kalitesini iyileştirmesini kolaylaştırır. Merkezi bir kod deposu, daha hızlı onay alınmasını ve özelliklerin daha hızlı yayınlanmasını kolaylaştırır. Öte yandan sürekli teslimat, yazılım ekiplerinin kalite standartlarına bağlı kalarak üretim ortamında yeni özellikleri hızlı bir şekilde oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanır.

DevOps ayrıca güvenlik ve performansa da odaklanır. Uygulamaların gerektiği gibi performans göstermesini sağlamak için kuruluşların önemli günlükleri ve ölçümleri düzenli olarak izlemesini gerektirir. Üretim sırasında hatalar tespit edilirse çevik ekipler güncellemeleri göndererek veya kod taahhütlerini geri alarak hızlı bir şekilde yanıt verebilir. GitHub gibi birçok kod deposunda bulunan sürüm kontrolü özellikleri, değişikliklerin izlenmesine yardımcı olur. Sonuçta bu, DevOps ekiplerinin hataların kaynağını bulmasına yardımcı olur.

DevOps'un Faydaları

  • Geliştirilmiş işbirliği. DevOps metodolojisi, geliştirme ve operasyon ekipleri arasındaki engelleri kaldırmak için geliştirildi. DevOps sayesinde bu ekipler, yüksek kaliteli bir nihai ürünü çok daha hızlı bir şekilde oluşturma, test etme ve dağıtma çabalarını birleştirebilir. DevOps metodolojisinin desteklediği sürüm kontrolü ve merkezi kod depoları gibi temel özellikler iş akışlarını düzene sokarak ekiplerin ilerlemelerini kolayca izlemelerine ve daha verimli kararlar almalarına olanak tanır.
  • Hızlı dağıtım. Geliştirme ve operasyon ekipleri birlikte çalıştığından, yeni özellikleri test edip devreye almaları daha kolay olur ve pazara sunma süresi kısaltılır. Mikro hizmet tasarımı yaklaşımı aynı zamanda ekiplerin tamamlanması ve hata ayıklaması daha kolay olan daha küçük modüllere odaklanmasına da olanak tanır.
  • Kalite ve güvenilirlik. Sürekli teslimat ve sürekli entegrasyon DevOps uygulamaları, ekiplerin özellikleri üretime aktarmadan önce test etmelerine olanak tanır. Ürün özellikleri sırayla yayınlandığından, yazılım geliştirme ekiplerinin çalışmalarını değerlendirmek ve standartlara uyduklarından emin olmak için daha fazla zamanı olur.

8. Hızlı uygulama geliştirme (RAD)

Hızlı uygulama geliştirme metodolojisi planlama aşamasına daha az odaklanır ve bunun yerine yazılım geliştirme ekiplerini modelleme, prototip oluşturma ve test etme gibi temel faaliyetlere daha fazla çaba göstermeye zorlar. Sonuç olarak, geliştiriciler ürün prototiplerini müşterilere hızlı bir şekilde sunabilir ve ardından geri bildirimlerini iyileştirmeler eklemek için kullanabilirler.

RAD metodolojisi ile geliştirme ekipleri gevşek bir dizi gereksinimle başlar. Daha sonra müşteriye gösterebilecekleri bir şey inşa ederler. Uygulama yapısı tamamlandığında daha fazla özellik eklemek için müşterilerle işbirliği yapabilirler. RAD metodolojisi esnek bir geliştirme sürecidir ve başlamak için mutlaka sağlam planlar gerektirmez.

Ancak bir kuruluş büyük projelerle uğraşırken RAD yaklaşımı doğru şekilde çalışmayabilir. Net bir yapının ve sağlam planların olmayışı nedeniyle ekip üyeleri birbirlerinin ayağına basıp verimsiz hale gelebilir.

RAD'ın Faydaları

  • Hızlı prototipleme. RAD yaklaşımı, yazılım ekiplerinin, mükemmel planlar bulmaya çalışarak zaman kaybetmek yerine, yazılım ürünleri oluşturmanın gerçek işine hızlı bir şekilde dalmalarına olanak tanır.
  • Maliyeti düşürür. RAD metodolojisi ile yazılım geliştirme ekipleri, müşterilerin sonunda ortadan kaldırabileceği karmaşık özellikler yerine temel işlevler oluşturmaya odaklanır. Ekip zamanını daha iyi kullandığı için genel verimlilik artar.
  • Esneklik. RAD metodolojisi, çevik ekiplerin müşteri geri bildirimlerine hızlı bir şekilde yanıt vermesine ve daha küçük projelerde istenen değişiklikleri veya iyileştirmeleri yapmasına olanak tanır.

-

Ekibiniz için hangi metodolojinin doğru olduğunu nasıl seçersiniz?

Pek çok yazılım geliştirme metodolojisinin mevcut olması nedeniyle ekibiniz için doğru olanı belirlemek zor olabilir. İş akışınıza eklenecek bir yazılım geliştirme metodolojisi ararken dikkate almanız gereken bazı faktörleri ele alıyoruz.

Proje gereksinimleri

Her yazılım geliştirme metodolojisi, israfın azaltılması, verimliliğin artırılması, maliyetlerin azaltılması ve kalitenin artırılması dahil olmak üzere belirli hedeflere yöneliktir. Sonuç olarak, seçilen yazılım geliştirme metodolojisinin projenizin gereksinimleriyle uyumlu olması gerekir.

Projenizin özel ihtiyaçlarını değerlendirerek başlayın. Bütçeniz nedir? Projenin boyutu nedir? Müşterileri projenin ilerleyişi hakkında ne kadar düzenli olarak bilgilendirmeniz gerekecek? Daha sonra projenin karmaşıklığını göz önünde bulundurun. Projenin zaman çerçevesi nedir? Müşterilerin ihtiyaçlarına ve istenen hedeflere bakın. Müşteri istendiğinde hızlı geri bildirim sağlayabiliyor mu?

Bu soruları yanıtlamak doğru metodolojiyi seçmenize yardımcı olabilir. Örneğin projeniz oldukça karmaşıksa Agile ve Scrum metodolojileri işinize yarayabilir. Buna karşılık, hızlı uygulama geliştirme metodolojisi geliştirmeye odaklanır ve planlama yönünü göz ardı eder, bu da onu karmaşık bir proje için kullanan yazılım geliştirme ekiplerinin kafalarının karışabileceği anlamına gelir.

Projeniz esneklik gerektiriyorsa, Şelale geliştirme metodolojisi çok katıdır çünkü ekip üyelerinin çevik olmasını ve önceki adımlarda değişiklik yapmasını engeller.

Takım dinamikleri

Bir yazılım geliştirme metodolojisi ararken ekip üyelerinizle uyumlu olduğundan emin olun. Ekibinizin becerilerini, deneyimini ve boyutunu göz önünde bulundurun.

Ekibiniz hangi çalışma tarzını tercih ediyor? Bazı ekip üyelerinin belirli metodolojilerle çalışma konusunda rahat olmayabileceğini unutmayın. Diğerleri de Agile, Scrum ve DevOps gibi metodolojilerin desteklediği belirli işbirliği düzeylerine uyum sağlamada zorluk yaşayabilir.

Ekibinize danışmak, onların endişelerini belirlemenize yardımcı olabilecek temel yönetim taktikleri arasındadır. Sonuç olarak, onlar için hangi metodolojinin en iyi olduğunu belirleme konusunda daha iyi bir konumda olacaksınız.

Örgütsel hedefler

Seçilen yazılım geliştirme metodolojisinin şirketinizin değerleri, hedefleri ve uzun vadeli vizyonuyla uyumlu olduğundan emin olun.

Örneğin, şirketiniz hızlı sonuçlara değer veriyorsa, hızlı uygulama geliştirme metodolojisi uygun olabilir çünkü planlama aşamalarının çoğunu atlayarak ekiplerin ürün üzerinde daha hızlı çalışmaya başlamasını sağlar.

Çeviklik

Yazılım geliştirme metodolojileri farklı düzeylerde çevikliği destekler. Sonuç olarak, projenizin gerektirdiği uyarlanabilirlik ve yanıt verme düzeyini belirlemelisiniz. Çevik ve Scrum, değişimi hızlı bir şekilde benimsemek isteyen ekipler için en iyi metodolojilerden bazılarıdır.

Ek olarak, metodolojinin yinelemeli geliştirmeyi ve hızlı geri bildirim döngülerini destekleyip desteklemediğini de değerlendirin. DevOps ve Agile metodolojileri, ekiplerin karmaşık projeleri tamamlanması daha kolay olan daha küçük parçalara ayırmasına olanak tanıyarak yinelemeli geliştirmeyi kolaylaştırır. Bu yaklaşımlar aynı zamanda müşterilerin sürekli iyileştirme için hızlı geri bildirim sağlamasını da gerektirir.

İşbirliği

Ekibiniz içinde ve ilgili paydaşlarla iletişim ve işbirliğinin önemini değerlendirin. Bu bilgilerle ekibinizin ihtiyaç duyduğu işbirliği düzeyini destekleyen bir metodoloji seçebilirsiniz.

Kanban, Scrum ve Agile gibi metodolojiler, işlevler arası ekipleri savunur; bu, farklı beceri ve deneyime sahip bireylerin bir ürün oluşturmak için birlikte çalışması gerektiği anlamına gelir. Agile ve Scrum aynı zamanda ekip üyeleri arasında yakın ilişkiler gerektiren işbirliğine dayalı karar almayı, yinelemeli gelişimi ve sürekli iyileştirmeyi de destekler.

öngörülebilirlik

Doğru metodolojileri bulmak için projenizin kilometre taşlarını, son teslim tarihlerini, zaman çizelgelerini ve gerekli teslimatları göz önünde bulundurun. Şelale yaklaşımı, ekiplerin bir sonraki aşamaya geçmeden önce gelişimin her aşamasını tamamladığı doğrusal bir modeli izler. Ekiplerin iyi tanımlanmış zaman çizelgeleri oluşturmasına ve ayrıntılı planları takip etmesine olanak tanıyarak yüksek öngörülebilirliği kolaylaştırır; bu da bir projenin ne zaman tamamlanacağını tahmin edebilmeleri anlamına gelir.

Kanban ve Scrum ayrıca ekiplerin görevleri kısa döngülerde tamamladığı yinelemeli, artımlı süreçlere odaklanarak öngörülebilirliği teşvik eder. Bu tür ekipler belirli son tarihler belirleyebilir ve müşterilerden hızlı geri bildirim alabilir.

Esneklik

Değişim kesin olsa da yazılım geliştirme metodolojileri, ekiplerin yeni koşullara yanıt verme biçimine göre farklılık gösterir. Bir metodolojinin, yazılım geliştirme süreci sırasında müşterinin gereksinimlerinde, kapsamında veya önceliklerinde değişikliklere izin verip vermediğini belirleyin.

Bir kez daha Şelale çok katı ve ekiplerin geri dönüp tamamlanan aşamaları gözden geçirmesine izin vermiyor. Yüksek düzeyde esneklik gerektiren projeler için Kanban, Agile ve Scrum gibi diğer metodolojileri dikkate almak en iyisidir.

Risk toleransı

Belirsizlik karşısında ekibinizin rahatlık düzeyini ve seçilen metodolojinin karşılayabileceği risklerin derecesini göz önünde bulundurun. Kanban, Scrum ve Agile metodolojileri yüksek risk toleransına sahiptir çünkü ekiplerin yeni ürün özelliklerini aşamalı olarak yayınlamasına olanak tanır. Sonuç olarak yazılım geliştirme ekipleri ihtiyaç doğduğunda hızlı değişiklikler yapabilmektedir.

Öte yandan Şelale metodolojisi düşük risk toleransına sahiptir ve beklenmedik sorunlardan kaçınmak için ekiplerin kapsamlı planlama yapmasını gerektirir.

Sizin İçin En İyi Çözümler

Yeni iş fikirlerinizi ve projelerinizi hayata geçirirken, gerektiğinde yol göstererek, gerektiğinde iş planınıza katkıda bulunarak ihtiyaç duyduğunuz anda yanınızda olacağız.

Mobil Uygulamalar

Apache Cordova ve React Native ile Apple iOS ve Google Android için cross-platform çözümler.

Çözümlerimiz
  • Apple iOS Uygulamalar
  • Google Android Uygulamalar
  • Cross-Platform Uygulamalar

Web Yazılım ve Tasarım

Hazır veya butik web yazılım çözümlerimiz ile projenizi olmadığı kadar güçlendiriyoruz.

Çözümlerimiz
  • Butik Web Yazılımları
  • Web Tasarım ve Geliştirme
  • Sektörel CRM Yazılımları

Web Sunucuları

Uzmanlığımız ile projelerinizin en güvenli ve performanslı bir şekilde canlı kalmasını sağlıyoruz.

Çözümlerimiz
  • Web Sunucuları Barındırma
  • Alan Adı Tahsis ve Yönetimi
  • Linux Sunucu Yönetimi
WhatsApp'tan Yazın

WhatsApp'tan Canlı olarak görüşebileceğiniz hattımıza 7 gün / 24 saat hızlıca yazabilirsiniz

Konuşma Başlat
Bizi Arayın

Konuşmayı sevenlerdenseniz
0 (850) 532 86 48 numarasını arayabilirsiniz.

Arama Başlat

Bize Hemen Yazın ...

Tüm sorularınızı en hızlı zamanda ve doğru olarak yanıtlayalım.

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. ' Kabul Ediyorum ' seçeneğine tıklamanız halinde çerez kullanımını kabul etmiş sayılacaksınız.